Jouw huid
Wat weet jij over jouw huid?
We wassen, scrubben en smeren...we zijn heel druk met dat velletje van ons, maar wat weet je eigenlijk precies over jouw huid? Laten we wat weetjes op een rij zetten.
Je huid werd al gevormd in de baarmoeder.
Al heel snel wordt de ectoderm aangemaakt. Het eerste wat hieruit wordt aangemaakt is de huid. In de vierde maand van de zwangerschap gaan de wenkbrauwen en wimpers groeien en ontstaat het huidpatroon. De huid is dan nog bedekt met hele zachte haartjes (lunago). In de vijfde maand van de zwangerschap ontstaan de zweet en talgkliertjes in de huid. Dan gaat ook het dat witte laagje op de huid ontstaan, men noemt dat Vernix. Dat laagje beschermt de huid tegen het vruchtwater, en dat is maar goed ook, anders zou je met een hele droge, gerimpelde huid geboren worden, in plaats van dat mooie, zachte babyhuidje.
Je huid is je grootste orgaan.
Het bestaat uit drie lagen: De opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Natuurlijk hangt het ervan af hoe je eruit ziet, maar je kunt ervan uitgaan dat je huid ongeveer 2m2 in beslag neemt. De dikte van je huid varieert nogal, tussen de 0,5 mm (je oogleden) en 1,4 mm onder je voeten. De huid is dus eigenlijk giga, en neemt dan ook een flink deel van je gewicht voor zijn rekening! Ongeveer 16% van je gewicht zit in je huid.
Je huid geeft je bescherming.
Jouw huid beschermt je tegen agressors van buitenaf, zoals bacteriën. Als je weet hoeveel er per vierkante centimeter op je huid leven, krijg je acuut smetvrees.
Als je huid beschadigd is, herstelt een klein wondje zich in een paar dagen tijd. Geweldig toch? En het duurt ongeveer 33 dagen, en dan heeft de huid zich compleet vernieuwd, dat betekent wel dat je iedere minuut zo'n 30.000 dode huidcellen verliest.
Je huid maakt vitamine D aan.
Ook zorgt de huid voor de aanmaak van vitamine D. Een kwartiertje per dag in het zonlicht is al genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Je hebt het nodig om kalk uit je voedsel te kunnen opnemen en dat weer te gebruiken voor je botten. Het heeft ook een positieve invloed op je immuunsysteem en vermindert mogelijk de kans op diabetes type 2. Als je een donkere huid hebt, maakt je huid minder snel vitamine D uit zonlicht.
Al vanaf je 30e jaar begint je huid te verouderen.
Het aantal lagen cellen in de opperhuid neemt af. De huid wordt dunner en ook kwetsbaarder. Ook het aantal bloedvaten in de huid wordt minder, en het aantal talgklieren en elastinevezels lopen terug. Je ziet het misschien nog niet direct, maar het is toch echt zaak om dan heel goed voor je huid te zorgen.
Ook stress, alcohol, overmatig zonnen, verkeerde voeding, te heet douchen en roken hebben een negatieve invloed op het welzijn van je huid. En ook de verkeerde slaaphouding! Voor dat laatste zijn we nog op zoek naar een fijn kussen, dat we hier kunnen aanbieden.
En voor de rest?
Probeer stress te vermijden, douche korter en niet te heet, leef zo gezond mogelijk, smeer je zonnebrand producten als je naar het strand gaat, én probeer je dagelijkse beauty routine in stand te houden.