Left Ga door met winkelen
Jouw order

Er zijn geen producten in je winkelmandje.

Ook interessant:
€2395
€2995
Promotion
Read more
Retinol blog Sylvia Platjouw Skinfaves

Vitamine A: redmiddel bij rimpels én puistjes

Vitamine A: redmiddel bij rimpels én puistjes, topvitamine voor je huid!
    

Tekst Sylvia Platjouw

Gladde jongen

Vitamine A (in de ingrediëntenlijst te vinden als retinol, retinoate of retinyl palmitate) staat bekend als de krachtigste vitamine die huidveroudering kan tegenhouden. Retinol werkt door zich te binden aan receptoren in huidcellen. Het beschermt daar het collageen tegen afbraak en stimuleert de celvernieuwing. Dat heeft een zichtbaar effect op je huid: die zal er gladder, egaler en steviger uit gaan zien want je huid wordt voller en rimpels minder diep. Helaas komt dit wonderstofje met twee nadelen. Het heeft tijd nodig - reken vier tot zes maanden voordat je het effect ziet - en het kan je huid gevoelig maken.

 

Pakt ook puistjes aan

Maar niet alleen als je iets aan huidveroudering wilt doen is retinol een goede keuze, je kunt het ook gebruiken als je puistjes wilt aanpakken. Het stimuleert de groei van nieuwe huidcellen en breekt tegelijkertijd dode huidcellen af. Het voorkomt zo dat dode huidcellen aan elkaar kleven en blokkades in de poriën vormen. Ook remt retinol de productie van talg af, zodat de huid minder vet wordt. Bovendien vermindert het verkleuringen die ontstaan door acnelittekens. Blijft het niet bij een paar puistjes en is er sprake van acne? Dan kun je het beste via je huisarts een doorverwijzing vragen voor een dermatoloog.

 

Gevoelig

Anti-aging én anti-acne? Dat klinkt top natuurlijk maar er is een catch: op sommige vormen van vitamine A kan je huid met irritaties zoals roodheid en schilfers reageren. Ook kan vitamine A je huid gevoeliger maken voor de zon: reden om een product met retinol alleen 's avonds aan te brengen en 's ochtends altijd (maar dan ook echt altijd) een zonnebrandcrème te gebruiken.

 

Bouw het op

Ga je retinol voor het eerst gebruiken? Begin dan langzaam, vooral als je een gevoelige huid hebt. Je start bijvoorbeeld met één keer per week en kijkt hoe dit een maandlang gaat. Gaat het goed? Dan ga je naar twee keer per week wat je ook weer een maand uitprobeert. Vanaf hier kun je opbouwen naar om de dag of eenmaal per dag. En als je een heel gevoelige huid hebt, breng dan tien minuten voor en na het aanbrengen van de retinol een laagje vochtinbrengende crème aan om irritatie te verminderen zonder de behandeling volledig te verdunnen. Producten met vitamine A worden wel afgeraden wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

 

Tip: power couple vitamine A en C

De combinatie van vitamine A met vitamine C vormt een power couple dat je huid gladder en steviger maakt en ook pigmentvlekken helpt vervagen. Vitamine C stimuleert net als retinol de aanmaak van collageen en beschermt als antioxidant overdag je huid tegen UV-straling. Een serum of crème met vitamine C breng je daarom bij voorkeur 's ochtends aan, gevolgd door een product met zonbescherming. Vitamine A breng je 's avonds aan vóór of in plaats van je nachtcrème.